Kde berou vegani bílkoviny?

Ikona-lotosovy kvet-zluty-pruhledne

Mnoho lidí si pokládá otázku, kde vlastně vegani berou bílkoviny?

Pravdou je, že jejich nedostatkem rozhodně netrpí. Získání bílkovin z rostlinných zdrojů je totiž pro organismus mnohem snazší než z živočišných.

vegan-avokado jídlo

Jsem veganka 4. rokem (před tím 5 let vegetariánka a mnoho let jsem nejedla klasické pečivo). Smažená jídla vůbec nemám v jídelníčku a když už, tak na kvalitním oleji. Benefity mé stravy (je to celé životní styl) už na sobě cítím dlouho – cítím se dobře! A často se mě lidé ptají „Kde bereš bílkoviny, když nejíš maso, vajíčka ani sýry?“ A dodávají: „To ti musí chybět!“. Nechybí a tady se dočtete proč.

Živočišnou bílkovinu (maso, mléko) musí tělo nejprve rozložit do kapalného stavu (což je spousta práce, u které vzniká kyselina močová a toxický odpad), a pak dále ještě více rozložit na základní molekuly aminokyselin, a z nich teprve pak sestavit proteinové vazby využitelné lidským organismem.

Toto vše zabere tělu spoustu energie a času – jako způsob získávání bílkovin je to zcela neefektivní. Při konzumaci masa jsou zatěžovány ledviny (je prokázanou skutečností, že ledviny člověka, který jí maso, musí pracovat 3x více než ledviny vegetariána – výsledkem bývají ledvinové kameny) a játra tím, že musí z aminokyselin odstranit amoniak, který se zpracuje na močovinu (která ucpává tepny a způsobuje dnové onemocnění).

Kyseliny, které při konzumaci živočišných bílkovin vznikají, musí tělo nějak vyrovnat, což dělá především za pomoci minerálu vápníku, který si bere z kostí, zubů, kloubních chrupavek. Platí přímá úměra, že čím větší je příjem živočišných bílkovin, tím větší je výskyt osteoporózy a zlomenin, a celkové demineralizace organismu.

Oproti tomu při rostlinné stravě tělo nemusí nic složitě rozkládat – tento krok odpadá – tělo si tvoří proteiny rovnou z aminokyselin. Navíc živočišné produkty (včetně mléčných produktů) obsahují cholesterol, růstové hormony, steroidy a antibiotika, a díky zautomatizovanému způsobu dojení také krev a hnis. Navíc jsou zvířata krmena levným (často GMO) krmivem. Pokud jíme hovězí maso, následkem hormonů v něm obsažených rostou věci rychle i v nás, např. rakovina.

Seznam rostlinných zdrojů s vysokým podílem bílkovin:

  • Chlorella – obsahuje z 60% aminokyseliny a je z nutričního hlediska považována za jedno z nejkomplexnějších jídel na naší planetě
  • Spirulina – zhruba 60% suché váhy této řasy tvoří proteiny, dále obsahuje komplexní sacharidy, železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, selen, zinek, chrom, vitamíny A, K, a skupiny B, včetně vitamínu B12
  • Mladý ječmen – obsahuje 18 aminokyselin, včetně 8 esenciálních a z výživového hlediska je považována za nejhodnotnější ze všech zelených trav, navíc má v lidském těle výrazný alkalizující efekt
  • Mořské řasy – nejméně 50% snadno využitelných bílkovin, a jsou plné minerálů – nejlepší zdroj jódu
  • Açai (Euterpe) – má skoro stejný obsahový profil bílkovin a aminokyselin jako vejce
  • Quinoa – bezlepková superobilovina bohatá na bílkoviny – aminokyselinami počínaje a komplexními karbohydráty konče
  • Mesquite – bohatý zdroj aminokyseliny lysin a minerálů
  • Konopná semínka – obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, omegu-3, omegu-6 a také řadu minerálů, mají 30 g bílkovin na 1 polévkovou lžíci
  • Konopný protein – obsahuje jen malé množství tuku při vysokém podílu bílkovin (50%), z toho globulin představuje 65% bílkovin, zbytek tvoří albumin. Stejně jako konopné semínko obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, omegu-3, omegu-6 a řadu minerálů
  • Maca – obsahuje 60-70% sacharidů včetně vlákniny, zanedbatelné množství tuku a 10-14% vysoce kvalitního rostlinného proteinu, složeného z 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních, navozuje rovnováhu hormonálního systému, a je velmi vhodná při vyčerpanosti a stresu
  • Chia semínka – jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů a tuků, Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin (ve vyváženém poměru 3:1), vlákniny, řady antioxidantů (4x vyšší hodnota ORAC než borůvky), obsahují 8 základních aminokyselin, tělem snadno využitelný vápník (6x víc vápníku než v mléce), vysoký obsah vitamínu E, železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další cenné živiny v čisté a přirozené formě
  • Olivy – bohaté na obsah aminokyselin a antioxidantů, vápník, železo a měd
  • Dýňová semínka – bohatý zdroj zinku a aminokyseliny Cucurbitin
  • Mandle – obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a hořčíku
  • Para ořechy – bohatý zdroj minerálu selenu (1917mcg/100g), který funguje v organizmu jako antioxidant
  • Piniové oříšky
  • Klíčky všeho druhu
  • Tmavě zelená listová zelenina
  • Včelí pyl a propolis
  • Durian

Zrdoj: https://www.rawsuperfood.cz/